Werken met Van Dijk

Buitenruimte management

Aanleg speelvoorziening en plantsoen inrichting woonwijk 'Billie Holiday Plantsoen'

Billie  1



Inleiding op het project
Van Dijk en KV Bouw hebben in opdracht van Gemeente Den Haag een speelvoorziening in het Billie Holiday plantsoen gerealiseerd. Op basis van het ontwerp van Carve. Het bijzondere aan dit project is de intensieve samenwerking tussen alle belanghebbende partijen. Dit resulteert in een eindproduct† waar iedereen zich in kan vinden: een multifunctionele speel- en ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Project : Billie Holiday Plantsoen
Opdrachtgever : Gemeente Den Haag
Uitvoeringsperiode : Januari 2013 Ė Juli 2013





Het project
In de relatief 'kale' woonwijk in Loosduinen te Den Haag ontstond de behoefte aan een uitdagende speelvoorziening, en ontmoetingsplek voor jong en oud. Daarnaast stond het (laten) vernieuwen van het voetbalveld, het afschermen van het fietspad en het verbeteren van de ruimtelijke structuur van het plantsoen op het programma van de gemeente.
Na een onderhandse aanbesteding heeft Van Dijk de opdracht gegund kregen, mede door z'n eerder getoonde vakmanschap in gemeente Den Haag.

Realisatie project van A-Z als soort bouwteam
In de vorm van een soort bouwteam hebben ontwerp- en ingenieursbureau Carve, Gemeente Den Haag, omwonenden en Van Dijk Maasland en KV Bouw, de wensen en mogelijkheden voor een eerste ontwerp in kaart gebracht. Dit heeft een aantal speerpunten voor het ontwerp opgeleverd, waaronder het vervaardigen van een 'bindend element'. Ofwel, een speelvoorziening dat verschillende speelfuncties integreert en dat door zijn vormgeving en kleur een welkom contrast vormt met zijn omgeving. Met als doel: een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt, voor jong en oud, een speelplek voor valide en minder valide kinderen.

De speelvoorziening
De organisch gevormde speelvoorziening heeft drie 'koppen' en krult als een uitgetrokken elastiek om een bestaande boom heen. De randen van het glooiende object veranderen van een zitrand, tribune, boombank tot een klimmuur van twee meter hoog. De twee lage kanten zijn vormgegeven als plateau waar diverse speelelementen zoals spinners en een glijbaan geÔntegreerd zijn. De hoogste bult omsluit een luwe zandspeelplek en heeft meerder kruipbuizen en klimmogelijkheden. De huid nodigt uit tot spelen, klimmen en zitten. De sculptuur is door zijn vloeiende vormen en doorlopende huid samengesmolten tot ťťn speelobject. (tekst: Carve)

De vervaardiging: kwaliteit als uitgangspunt
Uitgangspunten voor het vervaardigen van het speelobject zijn kwaliteit en duurzaamheid. Van Dijk heeft op basis van het ontwerp van Carve adviezen verstrekt met betrekking tot de constructieve eigenschappen van de gekozen betonconstructie. Meest trots is Van Dijk dan ook†op de betonconstructie op zich. Om het geheel in de juiste vorm te krijgen heeft Van Dijk Maasland 150 stalen buizen in 150 verschillende vormen laten buigen. Deze buizen vormen het 'skelet' van het object. Deze zijn ter plaatste prefab neergezet en afgevuld met mengranulaat (repac).

Billie febBillie maartBillie mei


Vervolgens is gebruik gemaakt van puin gewikkeld in geotextiel voor het 'vullen' van het skelet. In het verleden werden vergelijkbare projecten gemaakt met een basis van geŽxpandeerd polystyreen (EPS) met daaromheen een schil van beton. Echter, puin gewikkeld in geotextiel, ondersteund door een open bekisting (een 'worst' in vakjargon) heeft als voordeel dat het erg sterk is. Daarnaast fungeert het als verloren bekisting. Deze vorm van 'open bekisting' heeft als voordeel dat het teveel aan water in de betonmortel tijdens het vervaardigen van de betonconstructie kan weglopen. Hierdoor is er minder kans op 'bleeding', hetgeen de duurzaamheid van de constructie verbetert. Bijkomstig voordeel is dat de krimpmaat gereduceerd† wordt waardoor de constructie beter op zijn plaats blijft.

De aangebrachte wapening is door Van Dijk en KV Bouw geŽngineerd en om de stalen buizen gemonteerd. Voor de afwerking van de constructie is 10 centimeter dikke spuitbeton toegepast. Hierdoor wordt de kans op scheurvorming, zowel op vlakke als ronde gedeelten, geminimaliseerd.
Billie  2


Het resultaat: tevreden eindgebruikers
Binnen het half jaar is het project afgerond. En in september 2013 is de speelvoorziening feestelijk geopend verklaard. De hechte samenwerking binnen het bouwteam heeft ervoor gezorgd dat er nu een kwalitatief hoogwaardige constructie staat die komende decennia voor veel speelplezier zal zorgen. Er wordt door omwonende jeugd en ouderen al veel gebruik gemaakt ervan.
Tot slot, zowel gemeente Den Haag, Carve, KV Bouw en Van Dijk, maar vooral de eindgebruikers, zijn erg tevreden met het resultaat.†

Deze tekst is ten dele samengesteld door ontwerpbureau†Carve

Het project is naar ieders tevredenheid uitgevoerd en opgeleverd.Billie 1Billie 2Billie 3Billie 4