Werken met Van Dijk

Civiele- en utiliteitsbouw

Geluidswand overslagterrein van Gend & Loos

Voor het laden en lossen van trucks 's nachts is de behoefte naar een goed isolerende geluidswand ontstaan.

Project: Geluidswand van Gend & Loos Rotterdam
Opdrachtgever: Takenaka Netherlands
Het project

Het overslagterrein van van Gend & Loos te Rotterdam wordt naast overdag, ook 's nachts intensief gebruikt. Om zo min mogelijk voor overlast voor de omwonenden te zorgen heeft architectuur- en constructiebureau Takenaka Van Dijk Maasland ingeschakeld om zich te ontfermen over het realiseren van een isolerende geluidswand.

Van Dijk heeft gekozen voor de toepassing van schanskorven; dit zijn -meestal- metalen bouwkundinge constructies die gevuld worden met bijvoorbeeld stenen. Ze worden steeds meer toegepast in de steden- en landschapsbouw, ook als gevelbekleiding, erfafscheiding of zelfs als ramkraakbeveiliging. Schanskorven laten zich kenmerken door hun veelzijdige functies. Naast de normale geluidsreducerende werking worden ook NOx en fijn stof afgevangen, zodat de concentraties in de buitenlucht afnemen.

Voor dit project heeft Van Dijk gekozen de metalen constructie op te vullen met lava, welke wordt gekenmerkd door haar isolerende werking. Het geheel is vervolgens afgevuld met gebroken puin.

De ontwerpvrijheid van het systeem, het transportgemak en de eenvoudige montage van de schanskorven, zorgen voor steeds meer toepassingen. Hierbij maken de kwalitatieve eigenschappen, zoals weinig of geen onderhoud, een stabiele constructie en goede geluidsisolatie, schanskorven tot een zeer duurzame investering.

Het project is dermate goed afgerond dat de opdrachtgever naar aanleiding van de resultaten heeft besloten Van Dijk Maasland in te huren voor het bouwrijp maken van, en de aanleg en onderhoud van de wijk Ypenburg in Den-Haag.

De geluidswand is binnen de gestelde tijd opgeleverd en is naar volle tevredenheid van Takenaka en van Gend & Loos uitgevoerd. 
1  Geluidswal v  Gend &  Loos2  Geluidswal3  Geluidswal4  Geluidswal